Google

Translate blog

måndag 9 februari 2009

Varför är det så svårt att hitta en ansvarig vid kriser?


Nu görs åter misslyckade försök att få ett namn på någon som ansvarig vid en nationell kris.

Vid tsunamikatastrofen gavs namn på personer som då blev ansvariga. Men egentligen fanns då som nu ingen som hade det övergripande ansvaret.


Borgarna skulle ta tag i detta när de kom till makten men har som väntat inte gjort något mer än lagt ner några myndigheter och skapat en ny även den med ett tvivelaktigt innehåll då det gäller vem som ska vara ytterst ansvarig. Troligen får vi åter en syndabock istället för klart ansvarig även vid nästa katastrof. Syndabockar skapas alltid vid katastrofer. Ansvariga gömmer sig bakom dem om de nu ens finns någon som har som uppgift att ta tag i eländet som uppstått.



Kyrkomötet 1215

Det var påven den gången Innocentinius som var initiativtagare till detta möte.
Här deltog 500 biskopar och även patriarkerna i både Jerusalem o Konstantinopel.

Uppdraget var att få världens präster att hålla sig borta från frestelser. Bland annat var ett led i detta att försöka kontrollera handeln med reliker och därmed dämpa den övernaturliga tron som medföljde relikhandeln. Prästerna sålde en hel del reliker dessa år med god förtjänst. För att bli frälst var vägen, de sju sakramenten, inget annat. Viktigast var nattvarden där vinet o oblaten vid mässan förvandlades till Jesu kropp o blod.


Sakramenten är följande och har följande betydelse. Ja enklast är att läsa om dem här.

Lite om reliker kan man läsa om här