Google

Translate blog

fredag 13 februari 2009

Få blir profeter i sitt eget land så även Darwin.


I Storbritannien är det endast hälften av befolkningen som tror på evolutionsteorin.

Men det är inte konstigt få blir som sagt profeter i sitt eget land. Jag undrar hur många som tror på Darwin i övriga länder i Europa. Om det finns statisktik på det. Troligen fler procentuellt än i England.

Men sedan måste man ha i minnet att evolutionsteorin är en teori inte konkret fakta mer än i så motto att den stämmer i de delar man utarbetat den. Själv var även Darwin troende i hela sitt liv. Få tänker på det.

Men teorin kan falsifieras. Teorier är teorier och för att tro på dem måste man även vara övertygad om att de s.k. fakta de grundas på är omöjliga att bortse från eller omtolka.
Tro och fakta är två sidor av samma sak.


Mötet i Pisa.

Gick av stapeln 1409 och hade som mål att återupprätta påven i Rom som en påve över katolska kyrkan och inte som då en i Rom o en i Avignon. Därför avsattes båda påvarna eftersom båda vägrade att avgå och en ny insattes. Plötsligt hade man nu tre påvar.

På nästa möte 1414 som förlades i Konstanz blev målet att reformera kyrkan och slå ned på kätteriet. Inte många beslut gjordes på detta möte om man inte ser på Johan Hus som dömdes för kätteri o brändes på bål. Det var på detta möte de tre påvarna övertalades till att avgå och en fjärde valdes, Martin V och nu äntligen blev påvedömet intakt igen. Beslut togs även om att kyrkomöten skulle hållas lite då och då i all framtid.

Här kan man läsa lite om inkvisitionen och här nämns även den ovan nämnde Johan Hus.