Google

Translate blog

tisdag 24 februari 2009

Varför är Sverige näst sist när det gäller kristen tro, även i de hårda tider vi nu befinner oss i?


Bara Estland befolkning värderar religionsfrågor mindre än Sverige.


I artikeln diskuteras att det beror på välfärdsamhället och skyddsnäten. Men har då Estland än mer skyddsnät än Sverige? Nej, resonemanget är fel. Sverige å sin sida monterar ner skyddsnätet för sjuka och arbetslösa just nu men inte ökar kristendomstron för det.

Nej det är något annat som påverkar tron. Vad kan man undra? Något i kulturen som är än mer i Estland. Detta är en fråga för forskare att ta reda på. Men välfärden är fel väg att gå.
Igår hade det kanske varit en väg att tro på men i dag finns den inte längre för de svaga på samma sätt som för några år sedan. Tvärtom vi har fått ett hårt misstänksamhets samhälle där människor värderas efter om de har lyckats få arbete. Här borde religionen ökat bland de svaga men varken religion eller kommunism har ökat vilket även det borde visat utslag bland de sämst ställda. Något påverkar, men vad?


Henrik VIII

Han var försvarare av de sju sakramenten o katolska tron mot de nya protestantiska dogmerna som spreds i England. Han var så illa tvungen ansåg han då han av påven utsetts som en trons försvarare.

Men Henrik hade ett problem som han inte klarat av. Han hade inte lyckats få en arvinge, en son. Framtiden såg därför dyster ut för England ansåg han, plikten att förse tronen med en arvinge tärde på hans dagar. Påven gav honom härmed tillåtelse att skilja sig från Katarina av Aragonien för att den vägen skaffa sig en mer fruktsam fru. Det blev bråk inom familjen, Katarina sa nej och då hon var moster till Karl V så vågade inte påven förolämpa denne så beslutet att tillåta skilsmässan togs bort.

Men Henrik ilsknade till, utsåg en ny ärkebiskop i Canterbury och bröt med påven, skilde sig o gifte om sig med Anne Boleyn vilken han snart avrättade, o gifte om sig på löpande band, sex fruar testade han. Ursprungliga motivet att få en son blev uppfyllt plus döttrar men hustrubytena hade troligen andra motiv än det ädla som ansågs vara för handen vid första skilsmässan. Man kan även fundera över om det var Henrik själv som var steril och inte fruarna. Kanske han därmed inte var far till de barn som sedan föddes.


Istället var det en smart fru som inte önskade bli avrättad som tog en älskare och den vägen blev gravid. Det finns mycket att läsa om denne kuf, förlåt, kung. Här är en kortfattad historia.