Google

Translate blog

torsdag 26 februari 2009

Sluta med provokationerna varnar nu Hillary Clinton Nordkorea. Nästa krig på väg?


Utrikesminister Clinton har utfärdat en varning till Nordkorea att de ska lyssna på USA och världen i annat fall kommer repressalier att utgå.

Är detta första steget mot nästa invasion av amerikanska styrkor? Omöjligt är det inte, när USA varnar är det oftast första steget mot en framtida invasion det har vi sett många exempel på. Frågan är bara när det händer.

Kanske när läget i Irak lugnat ner sig så pass att styrkorna där kan lämna landet. Vi får se men jag är säker på att det inom en inte allt för avlägsen framtid kommer USA att agera i Nordkorea. När USA varnar är det inte långt till handling oberoende av vilken regim eller president som styr.


Protestantiska präster

var mindre benägna att fördöma slaveriet än katolska präster under 1500-1600-talet.
Detta gällde i Amerika och kanske var det skillnad där större än i Europa.
Man ska inte dra alla efter en kam.

Det ansågs av flera av de engelska o nederländska protestantiska prästerna att svarta inte hade någon själ. Man såg dem som djur som kunde användas i människans tjänst.
Storgodsägarens tjänst kanske är ett bättre uttryck.

Den nya katolska agendan av medmänsklighet sågs uppstå i Spanien. Här föddes även Loyola en katolsk korsfarare i påvens tjänst. Han bildade de såkallade Jesu sällskap kanske mer kända som jesuiterna. En munkorden som var av en helt ny typ och som aktivt engagerade sig i världsliga saker till skillnad mot många tidigare ordnar som istället var världsfrånvända.

Jesuiterna är en intressant munkorden som man kan läsa vidare om här.