Google

Translate blog

fredag 3 april 2009

Varför finns lidande om Gud är god? Svaret är följande.


Studenter undrar varför lidande finns om Gud är god.

Svaret är att människan skapades till Guds avbild men inte utseendemässigt, Gud är ande, däremot med en egen vilja och med möjlighet att välja hur man vill leva och agera.
Men det finns även en ond makt och dennas frestelser kan ge snabba tillfredsställelser genom att den lockar människan till att använda medmänniskor för egna tillfredsställande syften. Ekonomiskt mm.

Varför stoppar då inte Gud lidanden som krig, misshandel, ekonomiska orättvisor m.m.?
Visst skulle Gud kunna göra det. Men då är vi inte längre lika Gud i så motto att vi kan välja hur vi vill agera och leva och få ta konsekvenserna av detta.

Om Gud stoppade ondskan nu skulle vi bli marionetter där människan inte skulle välja själva utan skulle styras uppifrån genom en stoppande Gud. Men då människan är en varelse som kan välja utifrån den goda Gudsvägen eller efter djävulens ondska är vi ansvariga för våra handlingar. En gång blir vi dömda. Evig död för de onda evigt liv för de som valde den goda vägen. Hur Gud önskar att vi ska leva kan vi läsa om i bergspredikan i bibeln.
Människan måste vara fri för att kunna välja och göra egna val annars skulle tillvaron vara meningslös och vi skulle lika gärna kunna vara maskiner.
Om alla valde godhetens svåra väg skulle inget lidande i form av krig etc. finnas.
Om människan älskade sin medmänniska skulle ingen välja våldets väg.


Regeringen Höga Porten

Skräcken var stor för denna turkiska regering. 1529 försökte turkarna invadera Wien. Tyskarna såg på skräck på dem då de gjorde försök men inte lyckades att bryta sig in i landet. Man såg turkarna som grymma och ogudaktiga där tvegifte var allmänt förekommande. Sultanväldet styrdes av sultanen och dess regering benämndes helt enkelt Höga porten.

Denna regering regerade genom paschor vilka alla bar hästsvansar. Män i hästsvans kan man enklare utrycka det ungefär som vår nya finansminister som även han har denna prydnad. Men som jag förstått det var det riktiga hästsvansar man åsyftade på denna tid. Sagt med anledning av att ju fler hästsvansar som bars framför en regeringsmedlem desto högre rang hade han. Kanske något att följa av Herr Borg.

En e-bok som berättar om paschor o kristendom på 247 sidor på svenska kan man läsa på denna länk