Google

Translate blog

tisdag 7 april 2009

Snart har vi liksom under medeltiden rovdjuren i städerna.


Säkert en spännande tanke för de som ser rovdjur som disneyfigurer på film.

Men när de väl är här och barn och hundar tas till lunch kanske tonen blir likt medeltidens dogm, utrota rovdjuren.

Människor i dag, till skillnad mot förr när man bodde och verkade i naturen, tror att djur är idylliska varelser som man kan mata och krama med efter behag.

Men naturen är grym och slår tillbaks oftare eller mer oväntat än människor i dag kan förstå. De flesta i västvärlden lever i en trygghetskokong i dag isolerade i betongbostäder och utan förståelse för djur mer än från djurparker och förskönande dokumentärer på teve.

Rovdjur på gator och torg kommer att bli den väckarklocka människor behöver. Då har vi samma problem som man i dag har på platser i Afrika där de stora rovdjuren tar en lite pojke eller flicka till middag när föräldrarna vänder ryggen till.



Västra Pommerns historia

I och med Westfaliska freden fick Sverige västra Pommern och biskopsdömena Bremen och Verden, områden som alla låg nära Nordsjön.

Efterhand fick Sverige kontroll över än mer. Nästan all kust vid Östersjön blev svensk. Undantaget var endast Danmark, huset Brandenburgs områden och Kurland. Östersjön var nästan ett svenskt innanhav fram till 1718 därefter krympte området efterhand till Sveriges nackdel.

Krig och missämja var, vad som då liksom tidigare, vardagsmat. Skillnaden mot tidigare var nu att Sverige inte stod som segrare i flertalet av dessa gränsintermezzon och krigståg.

Tyskland som bestod av en hel del stater under denna tid. Förbundsrepublik är Tyskland och består av en hop stater. En kortfattad beskrivning av Tyskland och dess stater kan man studera här.