Google

Translate blog

onsdag 15 april 2009

Den första ryska etiketthandboken. Nu skulle ämbetsmännen lära sig att inte klia sig där bak offentligt.


På order av Peter den store gavs etiketthandboken ut för att civilisera ryska folket vanor och då i första hand ämbetsmännens så de kunde träffa den förfinade kulturen i väst utan att Peter behövde skämmas för sina råbusar.

Han ville få dem att sluta spotta på golvet när de var på besök i mer kultiverade länder och även hemma naturligtvis. Att sluta gnaga som en hund på köttbenen vid middagsbordet och offentligt klia sig där bak.


Att umgås med kvinnor på ett mer civiliserat sätt, troligen som i Frankrike där kulturen var förfinad. Och inte minst se folk man talade med i ögonen och inte flacka med blicken hur som helst.


Skägg skulle rakas det var ociviliserat med skägg ansåg han och rakade personligen ett antal av sina ämbetsmän.

Han behandlade adel som bönder på samma sätt. Att tortera eller avrätta en person gjordes lika glatt oberoende av vilken samhällsklass denne tillhörde. Peter sjöng gärna i kyrkan men samtidigt gjorde han narr av prästerskapet.


Det var lite udda ting från Peter den stores tid. När det gäller etikett så bör man även i dag på olika resmål veta något om seder o bruk för att inte i onödan förolämpa den inhemska befolkningen. Lite av detta kan man lära om på denna länk.