Google

Translate blog

lördag 2 maj 2009

Francis Bacons lövstudie


1720 var det han skrev ner denna metod för att undersöka ting. Han diskuterade detta i sin då nyutkomna bok ”Organum Scientiarum”. Här utgick från den induktiva metoden vid undersökning av löv.


Han exemplifierade sålunda att när vi undersöker låt säga en million enskilda löv i alla slag av storlekar mycket noggrant då använder vi denna metod. Vi undersöker det lilla för att dra slutsatser om en helhet. I detta fall om löv.


Vi får ny kunskap, förhoppningsvis, som sedan kan användas på något sätt och som kan ses som så konkret och riktig som möjligt.


Hade vi däremot undersökt löven enligt den deduktiva metoden så hade vi utgått från hur löv ser ut för att undersöka sanningshalten i detta. Vi får därmed logiska kunskaper om något vi redan ansåg oss anta och då detta bekräftades har vi lyckats men inte fått någon ny kunskap.


Hur gick det nu för Bacon och hans lövstudier enligt den induktiva metoden?

Jo det blev en slutsats. Slutsatsen blev att alla löv är unika, det finns icke två löv som är exakt likadana. Och det är helt visst riktigt. Så är hela vår verklighet uppbyggd eller hur? Det finns inget naturligt material som skapats helt lika.


Se och tänk bara på DNA eller fingeravtryck. Ja vad som helst. Om vi eventuellt skulle hitta något som är exakt lika något annat då är det med all säkerhet konstgjorda föremål. Maskinellt framställda om nu detta skulle lyckas.

Den som önskar förkovra sig i Bacon kan läsa om honom här

Den som istället vill förkovra sig I löv kan få lite av sitt lystmäte här.